Vijf bier en een pakkie shag

Vijf bier en een pakkie shag

Laatst stond ik te wachten in de rij van de supermarkt. Een alledaags tafereel voor de meesten van ons. Ik laat dan altijd mijn ogen langs de mensen gaan en geniet van de veelkleurigheid die er is. Ieder mens is uniek.

Soms verraad datgene dat je koopt iets over je zelf. Als ik schenkstroop, pannenkoekenmix en poedersuiker afreken, heb ik al van meerdere caissières gehoord: ‘Mmm…, lekker pannenkoeken eten vandaag?’ En vaak hebben zij dan ook gelijk. ‘Ja, zometeen gaan we pannenkoeken eten!’

Of klanten mensen die om 17.30u nog pizza’s ophalen. Het is dan niet lastig raden wat er straks gegeten wordt!

Toch zie ik soms ook veel ongezondere aankopen. Mijn oog viel op een iets oudere man, vale huid, vieze spijkerbroek en een moedeloze trieste blik in zijn ogen. Het enige dat hij kocht waren vijf blikjes bier en een pakkie shag. Goedkoop bier en zo goedkoop mogelijke shag. Ik vroeg me verwonderd af: hoe ziet jouw avond eruit? Een avond met veel bier aangevuld met het roken van zelf gerolde sigaretten?

Ik kreeg een soort van medelijden met hem. Want als hij zijn avond gaat vullen met het drinken van bier, is er volgens mij ook veel eenzaamheid, veel uitzichtloosheid in zijn leven. Het is een manier om vervelende gebeurtenissen in je leven te vergeten. Te verdrinken.

Bij deze klant van de plaatselijke supermarkt zag ik een eenzijdig gevulde winkelmandje en een getekend leven. Maar bij anderen die er goed verzorgd uit zien, een goed gevulde winkelkar hebben en vervolgens drie kratjes bier tegelijk kopen, kan hetzelfde spelen. Het verdringen van je levensvragen, van mislukte relaties of een baan die je hebt verloren. Maar weet dat er hoop is. Altijd, voor iedereen, arm en rijk.

Er is ook hoop voor jou!

Lees verder…

Share this post

2 Replies to “Vijf bier en een pakkie shag”

 1. Er is een ontwerper? Die mensen zou hebben geschapen naar zijn gelijkenis ?
  60 miljoen doden veroorzaakt door mensen naar ZIJN gelijkenis door hem geschapen (1940/ 1945.) Voorts nog grote reeks oorlogen en andere onmenselijke situaties met miljoenen doden als gevolg.
  Vele ziektes bij miljoenen mensen en steeds terugkerende oorlogen met vele duizende slachtoffers.
  Kortom een zéér slecht ontwerp van deze ontwerper-god.
  En hij kijkt werkeloos toe. Maar…………………………. hij houdt van ons ….hi hi 🤥 🤥 .
  Want al zo lief heeft hij de mensen dat hij zijn enig geboren zoon heeft laten kruisigen en sterven. Wat een lariekoek. Een nutteloze operatie want ook na die tijd is er niets veranderd.
  Kortom een onzinnig verhaaltje bedoeld voor mensen die door ouders school en kerk bij de neus worden genomen. Vanaf de vroege jeugd geïndoctrineerd.

  Nee hoor, als er een “almachtige “god is dan interesseert het hem dus helemaal niet wat zich hier aan ellende afspeelt.
  Maar als jullie een goede god hebben neem hem mee ik zorg voor koffie en gebak. Maar kom niet met vertelseltjes zonder bewijs.
  Misschien gaan we dan weer naar de thans lege kerken.

  1. Beste M. Heij,
   Sorry voor de verlate reactie! Ik had deze comment even over het hoofd gezien.
   Het is één van de lastigste vragen in ons leven en of je nu in God gelooft of niet, de ellende in de wereld kunnen we niet uitvlakken.
   Het heeft mij wel gemotiveerd om nog eens goed over dit thema na te denken en ik heb mijn gedachten hierover op deze pagina geplaatst.
   Ook al zal ik niet pretenderen dat ik een afdoende antwoord heb op deze vraag, hoop ik wel dat het weer stof geeft tot nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *