fbpx
Dina 1 – Asal saka urip ing bumi

Dina 1 – Asal saka urip ing bumi

Kanggo mangerteni bab makna urip, ayo miwiti kanthi nemtokake cara urip diwiwiti. Ayo ndeleng apa sing ditemokake para ilmuwan.

Kanggo nggawe urip ing planet, sampeyan kudu paling ora 2 penting. Iki minangka ilmuwan sing terkenal, Carl Sagan, sing ditemokake ing taun 1966.

Ing wiwitan kudu ana lintang sing bener: Sumber energi (srengenge).
Kaping pindho jarak saka planet menyang bintang kudu bener. Keliwat adoh lan bakal kadhemen. Nalika srengenge wis cedhak, bakal panas banget kanggo urip.

Carl Sagan ngitung yen ana sekitar 1.000.000.000.000.000.000 planet ing alam semesta sing cocok kanggo urip.

Apa sing kelakon wiwit taun 1966? Ilmuwan luwih ngerti babagan urip lan alam semesta. Nalika kita sinau luwih, kritéria uga luwih ditemokake sing perlu kanggo nggawe urip ing planet!

Apa sing kelakon wiwit taun 1966? Ilmuwan luwih ngerti babagan urip lan alam semesta. Nalika kita sinau luwih, kritéria uga luwih ditemokake sing perlu kanggo nggawe urip ing planet!

 

Ora ana kasempatan kanggo urip ing bumi ?!

Sawise panliten liyane, akeh kritisi anyar ditemokake. Ing awal 10, mengko 20, malah nganti luwih saka 50! Kabeh perlu kanggo nggawe urip bisa ing planet. Mulane jumlah planet sing bisa nyengkuyung urip mudhun kanthi cepet!

Bener … ora ana planet ing kabeh (malah bumi!) Bisa ndhukung urip spontan! Miturut kabeh kritéria sing penting, kita kudu ora bisa urip maneh! Isih kene kita … urip … malah mikir babagan urip.

Ngerti kabeh iki, mbok menawa ora dadi kejutan yen kita ora nemu urip ing planèt liya nganti saiki.

Ana uga liyane

Saiki, sains wis nemokake yen paling 200 parameter sing perlu kanggo planet kanggo ndhukung urip. Ora mung kuwi, saben siji kudu duwe nilai sing bener lan akeh sing gumantung marang wong liya. Yen ora ana ing proporsi sing bener, kabèh bab iku bakal tiba.

Contone: planet gedhe (kaya Jupiter) dibutuhake ing toko. Gravitasi Jupiter nyedhaki asteroid, nyegah ribuan wong-wong mau ora bisa ngetokake lumahing bumi.

Iki mung salah siji conto akeh kritéria sing perlu kanggo nggawe urip bisa *.

Rintangan nyawane urip ing alam semesta mung luar biasa!

 

Oalah, kita pancen ana!

Nanging ing kene kita, ora mung ana, nanging kita ngomong babagan eksistensi. Kepiye cara iki? Apa luck iki parameter kabeh wis disetel sampurna kanggo planet bumi?

Ing ngendi titik iku wajar kanggo ngakeni bilih urip ing bumi ora minangka asil saka daya acak? Utamane yen ngelingi yen nggoleki sing perlu kanggo urip ana ing planet iku malah “prasaja” dibandhingake karo nggoleki sing dibutuhake kanggo kabeh jagad sing ana ing kabeh!

Conto: Astrophysicists saiki nganggep yèn nilai-nilai saka papat dhasar gaya (gravitasi, gaya elektromagnetik, lan “nuklir” lan “lemah” nuklir) ditemtokake kurang saka siji yuta per detik sawise bang gedhe. Ngowahi sembarang nilai lan alam semesta ora ana. Contone, yen rasio antarane pasukan kuwat nuklir lan pasukan elektromagnetik wis mati dening pecahan tiniest saka fraksi paling tiniest -bener siji bagean ing 100.000.000.000.000.000.000 – … ora ana bintang sing bisa dientukake kabeh!

Apa sampeyan kaget?

Bebas bebas gawe riset dhewe ing topik iki. Coba golek dhewe apa kanyatan ilmu wis ditemokake nganti saiki. Wigati dingerteni yen uga para ilmuwan duwe prasangka sing bakal nggambar interpretasi temuan kasebut.

Bebas bebas gawe riset dhewe ing topik iki. Coba golek dhewe apa kanyatan ilmu wis ditemokake nganti saiki. Wigati dingerteni yen uga para ilmuwan duwe prasangka sing bakal nggambar interpretasi temuan kasebut.

Ora ana kebeneran

Kemungkinan kahanan ing ngendi kabeh paramèter sing dikepalake ditemtokake ing kahanan sing bener, mirip karo ngeculake duwit receh lan nduwe “kepala” 1.000.000.000.000.000.000.000 saksine. Bakal bener iki?

Apa babagan big bang?

Fred Hoyle minangka ahli astronomi sing nyiptakake istilah “Big Bang”. Téori sing misuwur sing ngandharake wiwitan kabeh urip kanthi letupan gedhe ing jagad raya miliyar taun kepungkur.

Senadyan Fred Hoyle minangka atheis, dheweke dadi “banget guncang” dening kabeh parameter sing perlu kanggo urip ana ing sawijining planet. Hoyle nyerat “interpretasi umum-akal saka fakta-fakta sing nuduhaké yen akehe super wis monyet karo fisika, uga karo kimia lan biologi …”

Menawa para ilmuwan ora bisa kanthi jelas nerangake asal-usul urip, apa maneh bisa dadi sumber urip?

Apa kabeh kompleks sing ora bisa kita mangerteni, sanajan sawise pirang-pirang taun riset ilmiah?

Kanggo mikir babagan saiki

Iki kabeh kanggo Dina 1. Sampeyan bisa mikir babagan iki kanggo liyane dina.
Pitakon sing mbiyantu kanggo sampeyan:

  • Apa urip ing bumi adhedhasar kebetulan utawa bisa ana sawetara wangun intelijen ing kabeh iku?
  • Yen sampeyan pengin nggawe riset luwih akeh babagan kritéria sing dibutuhake kanggo urip, please.
  • Apa aku beda karo wong liya?
  • Apa ana alesan kanggo uripku?

Mangga wangsul sesuk kanggo dina sabanjure.

Terusake Day 2

Sawetara faktor sing dibutuhake kanggo nggawe urip bisa ing Bumi

Gambar ing ngisor iki nuduhake sampeyan sawetara saka akeh faktor sing perlu kanggo ndhukung urip ing bumi. Kondhisi kasebut kudu kasedhiya ing jumlah sing tepat lan proporsi, yen urip ora bisa dienggo.

Gambar ing ngisor iki nuduhake sampeyan sawetara saka akeh faktor sing perlu kanggo ndhukung urip ing bumi. Kondhisi kasebut kudu kasedhiya ing jumlah sing tepat lan proporsi, yen urip ora bisa dienggo.

infographic Some of the Factors That Allow Life on Earth to Exist

Liyane bab faktor sing perlu kanggo urip ana ing planet: Apa faktor nggawe urip bisa ing bumi? lan Faktor sing Ngidini Urip ing Bumi Kanggo Ana

Terusake Day 2